Isnin, 30 Jun 2014

SYAITAN DIIKAT, NAFSU BERMAHARAJALELA

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Alhamdulillah. Sekarang dah masuk hari kedua Ramadhan. Petang semalam, saya ke pasar Ramadhan berdekatan rumah saya. Terlambat sikit saya pergi, banyak juadah berbuka telah habis dijual.

Tapi, dapat juga saya membeli beberapa jenis juadah berbuka dan lauk pauk untuk bersahur nanti. Walaupun tak sebanyak mana tetapi ada juga juadah untuk dijamah pada waktu berbuka nanti.

Setiap tahun saya selalu terlupa di awal bulan Ramadhan, masyarakat kita terlalu teruja dan memang pasti bazar Ramadhan akan penuh dengan orang ramai. Sampai di tengah-tengah Bulan Ramadhan, masyarakat mula sibuk mencari persiapan raya.

Di akhir bulan Ramadhan, bazar Ramadhan akan penuh semula kerana orang ramai sibuk membuat persiapan raya sehingga tak sempat memasak di rumah.  Lagipun di bazar Ramadhan banyak pilihan juadah makan untuk dipilih.

Walaupun Syaitan telah diikat, tetapi kita kena ingat, nafsu kita masih bebas dan boleh mempengaruhi kita. Sentiasa lah beringat dan cuba mengawal nafsu kita supaya tidak membazir di bulan yang mulia ini.


Posted via Blogaway